Categories
Frågor

Hemsida, webbsida eller webbplats

De flesta av oss säger fel när vi diskuterar ovanstående termer som hemsida, webbsida, webbplats och även landningssida. I denna artikel kommer jag att delge information om dess betydelse så att du i framtiden kommer veta vad du ska säga om du gillar att vara korrekt. Bara för att understryka så är jag inte en militant ordpolis men det kan lätt uppstå missförstånd när någon säger att dom vill göra om sin hemsida.

Vad är en webbplats?

En webbplats (website) är själva basen eller samlingspunkten för en hemsida, webbsida eller webbsidor, och den ligger på webbservern som vanligtvis hyrs på ett webbhotell. När du surfar in på en domän så kommer du till en webbplats. Denna artikel är en webbsida på webbplatsen jpnwebdesign.se. Alla hemsidor har en webbplats. Detta ordet har även tilldelats ett svengelskt ord: webbsajt.

Vad är en webbsida?

En webbsida (web page) är en specifik sida på en webbplats. Ett uttryck skulle kunna låta såhär: ”Jag vill ha en hemsida med 5 sidor där hemsidan ska vara förbenat jävla nice”. Det innebär följande: En webbplats med 5 webbsidor där första sidan ska vara riktigt bra. Detta ordet har även tilldelats ett svengelskt ord: sajt.

Vad är en hemsida?

En hemsida (home page) är webbplatsens första webbsida. Detta uttryck används ofta fel och leder till missförstånd när någon säger att hen önskar 5 hemsidor men i själva verket menar 1 webbplats med 5 webbsidor. Eller så menar hen helt enkelt 5 hemsidor och 5 webbplatser. Detta ordet har även tilldelats ett svengelskt ord: hempejdge… Nä jag bara skojar.. Ordet hemsida skall ej beblandas med startsida då det innebär den första sidan man landar på när man startar en webbläsare.

Vad är en landningsida?

En landningsida (landing page) är en webbsida som någon ”landat” (eller klickat in) på, antingen genom en sökträff på Google eller liknande. Webbsidan är speciellt utformad och optimerad för att generera försäljning. Här jobbar man bland annat med tekniker som AIDA: Attention, interest, desire and action. Där action är en CTA (Call to action). Här vill man att så många som möjligt genomför den handlingen för att konvertera leads (potentiella kunder) till kunder antingen genom att köpa en produkt, tjänst eller att exempelvis prenumerera på nyhetsbrev.

Varför säger eller skriver folk fel?

Det handlar om missförstånd, enkelhet och sökträffar

Kärt barn har många namn

Webbplats, website, webbsajt, website, webbsida, sajt, hemsida, home page, startsida, landningsida, huvudsida, välkomstsida och inträdessida m.m… Många nöjer sig med nyrckelordet hemsida p.g.a. enkelhet som har blivit ett samlingsbegrepp för ovanstående termer.

Summering

Sådär! Är du med på noterna nu? Vi tar det en gång till lite kort förklarat: Denna artikel är i en webbsida på webbplatsen jpnwebdesign.se (som också är hemsidan). Ordet webbplats är den korrekta termen som bör användas mer istället för hemsida särskilt när man talar om en webbplats mer flera sidor.

Högre sökvolym

En taktik bland SEO konsulter är att använda sig av nyckelordet ”hemsida” p.g.a. att det är betydligt högre sökvolym än dom andra termerna.