MIN HISTORIA

När jag var 13 år gammal skapade jag min första hemsida för ett skolprojekt om min praktikplats jag var på under två veckors tid. Jag visste näst intill ingenting om hur man gjorde en webbsida men jag hade en vision om hur jag ville att det skulle se ut och hur sidan skulle fungera. Jag började studera om HTML och CSS och allt vad en hemsida innebar och satte mina kunskaper på prov omgående.

Väldigt sofistikerat

Efter min tid på praktikplatsen så hade jag en färdig hemsida som jag kunde visa upp. Jag fick ett bra betyg av praktikplatsen och av läraren som också tyckte att det var väldigt sofistikerat med en hel webbplats då vi elever enbart behövde presentera våra praktikplatser inför grupp om hur vi hade haft det och vad vi hade gjort. Jag valde att ta några steg till.

Blogg/humorserie

Hemsidan fungerade som en blogg/humorserie med text, knappar och bilder om hur jag och min skolkompis för varje dag gjorde en komisk historia samtidigt som vi jobbade. Bilderna som togs med en kamera som sedan redigerades med pratbubblor och komprimerades för att minska laddningstiden. Jag minns att varje dag var helt fantastiska då vi planerade tillsammans och hjälptes åt och när jag kom hem så studerade jag och snickrade på hemsidan med passion och kärlek.

Resan till WordPress

En Del av något mycket större

Dreamweaver

På senare tid runt åren 2005 till 2008 så kom jag i kontakt med programmet Dreamweaver och saker blev genast mycket lättare. Jag deltog i en kurs under gymnasiet och gjorde lite olika hemsidor som var relativt simpla. Dreamweaver var ganska spartanskt men kraftfullt på den tiden och det var en mäktig upplevelse att inte behöva skriva någon kod.

Flash

Efter gymnasiet så fastnade jag för hemsidor i Flash och kände att det verkligen var framtidens hemsidor. Jag studera och jobbade med detta otaligt många timmar genom passion och intresse. Mitt mål var att landa ett jobb inom webbdesign och jag ville visa vad jag kunde med en animerad hemsida som skulle fungera som en portfölj, cv och personligt brev vid jobbsökningar. Men aldrig landade jag något jobb inom det som jag brann för. När jag ser tillbaka på den tiden så var det en tid då jag blev som helt uppslukad av animationerna och programmeringen över en längre tid. Jag gick ingen kurs för detta för allt fanns att lära sig på internet!

Pagebuilder på One

När jag kom i kontakt med detta drag-and-drop system som jag ansåg var en riktig ”game changer” som gjorde allt mycket enklare och samma här gjorde jag en hemsida som skulle fungera som en portfölj likt flash-hemsidan men inte lika sofistikerad med alla tidslinjelager av animationer. 

”Småjobber” på Finn.no

Åren mellan 2012-2017 jobbade jag i Norge och slutet av 2015 kom jag i kontakt med Norges ”hemfixartjänster” där någon som behövde hjälp kunde skicka in en annons och dom som kunde hjälpa till kunde skicka förfrågningar inom allt möjligt som att klippa gräs till att byta däck på en bil. Jättebra koncept tyckte jag men besvärades över att tjänsten var förenat med kostnader. Detta borde vara kostnadsfritt! Pengar kan man göra på ett annat sätt i förhållande till tjänsten tänkte jag. Så jag började fundera på att skaka om hela landet med min tjänst som jag namngav till Helplist.

Helplist

I ett par månader utformade jag en simpel hemsida med One’s pagebuilder och köpte tjänster från Fiverr.com som logga och illustreringar. När jag senare insåg att jag kunde ta det steget vidare så begränsades jag av verktyget som jag jobbade med då pagebuildern enbart hanterade front-end design och några back-end programmeringar var inte möjliga. Så jag började kolla runt lite och en nära vän till mig tipsade om WordPress.

WordPress

Det började med att jag hyrde in folk som skulle hjälpa mig och vid sidan kunde jag se hur dem hade gjort utifrån dem önskningar jag hade, på så sätt kunde jag lära mig grunderna. När deras kunskaper inte räckte till och hur tiden bara flög iväg så insåg jag att jag blev blåst och avbröt samarbetet. Jag övertog hela projektet själv och jobbade stenhårt på att lära mig systemet och bygga min vision.

Mina visioner blev till verklighet

Jag hade designat och utformat en fullt fungerande tjänst med meddelande funktion, inloggningsfunktion, användarfunktion, säkerhet, omdömen, texter, policy, jobbkategorier och hur alla användare var anonyma tills att man ville utbyta kontaktinformation. Det tog mig drygt ett år av ”learning by doing” och jag visste exakt hur allt fungerade. När det väl var dags att marknadsföra idén så tog jag hjälp av Norges inkubatortjänst och dom gav mig möjligheten att hjälpa mig att nå min dröm men i samband med detta så tog mina visioner och drömmar en tvär vändning då jag hade lagt all min tid på projektet och struntat i allt annat i över 1 års tid. Det ledde till mitt fall som senare krossade mig fatalt. När jag ser tillbaka på denna tiden så brukar jag ge mig själv en klapp på axeln. För detta var långt ifrån ett en-mans arbete.

En del av något mycket större

Jag satte upp flyers i staden jag bodde i men förgäves. Ingen registrerade sig och jag gick in i ett mörker. Jag tappade mig själv och mycket annat. Webbdesign lade jag på hyllan ett par månader med åtanke av att börja studera webbdesign någon gång i framtiden. En mycket god vän sa till mig allt som sker är en del av något mycket större. Och det skulle jag verkligen få uppleva.

Hemflytt

Drömmen blir till verklighet

Sommaren 2017

Flyttade jag hem till min hemstad Sundsvall där jag senare sökte till en utbildning på universitetet inom webbdesign. Jag jobbade som stor-truck-chaufför på SCA under sommaren för att sedan övergå till teknisk support/säljare på Com Hem i över ett år. På fritiden så tränade jag och spelade enormt mycket datorspel där man samarbetar med andra spelare genom text eller mikrofon. DOTA2, HOTS, PUBG och SCUM.

Reservplats 138

Jag fick svaret från universitetet att jag hade fått reservplats 138 p.g.a. Det stora intresset för utbildningen, som bäst efter en tids väntan hamnade jag på plats 13 så det var lite av ett nederlag. Jag sökte till androidutveckling genom den webbaserade skolan Udacity och blev antagen. Jag genomförde grundkursen (3 mån) och ca 75% av den avancerade kursen (6 mån) innan jag gick in i väggen. Jag tappade intresset och motivationen och kände att både jobbet och studierna var inget för mig. Jag sa upp mig från jobbet och studierna och det var då jag och en nära vän började prata om SEO och det väckte ett intresse.

SEO, Webbdesign och Webbanalys

Jag har aldrig i hela mitt liv prickat så rätt på vad jag vill göra som med SEO, i samband med detta så fick jag tillbaka mitt intresse för webbdesign och som ett brev på posten så halkade jag in på Google Analytics där jag sen genomförde en kurs för certifiering av verktyget. Då webbdesign, SEO och webbanalys lever i symbios med varandra så kände jag att jag vill ”tamejtusan” bemästra allt.

JPN WEB DESIGN

Året 2019 skulle jag fylla 30 år (i november) bestämde jag mig för att aldrig mer behöva vakna upp med ångest för att göra något som jag inte har min passion och kärlek inom. Januari 2019 fattade jag mitt livs största beslut och kalibrerade om mitt sikte. Jag slutade spela dator och lade ned otaligt många timmar med att läsa nyheter och undersöka marknaden, studera och praktiskt lärande inom webbdesign och WordPress, SEO (teknisk, organisk och white hat), verktyg som Yoast, Rank Math och verktyg som Small SEO Tools och SEMrush. Webbanalyser som Googla Analytics, GTmetrix, Pingdom Tools. RAKRYGGAD och STOLT kan jag med med handen på hjärtat säga att denna nisch vill jag vara i tills jag DÖR! Istället för att få dopaminkickar av att vinna en match i ett datorspel så kan du säkert förstå vad jag har ersatt det med. Att rankas som nr 1 i SERP organiskt eller att göra hemsidor som alla älskar. Är bara ett axplock av allt annat jag får galna kickar av inom min nisch.

Kärlek och Tacksamhet

Jag har lärt mig mycket under åren och det allra bästa som jag lärde mig och lever efter idag är Kärlek & Tacksamhet, att ge utan att räkna med att få något tillbaka blev mitt mantra. Med detta sagt tackar jag dig ödmjukast för att du ville läsa min historia. Ett stort tack går till alla som trott på mig och stöttat mig, ett särskilt stort tack går till min älskade mor och far, det finns inte ord att beskriva hur tacksam jag är av att ha så fina föräldrar. Och som min gode vän sa: Allt som sker är en del av något mycket större.