Categories
Frågor

Vad är SEO?

SEO på svenska översätts till sökmotoroptimering. Med det menar man att genom olika metoder och tekniker tillämpar dem på en webbsida för att få den att synas så högt upp som möjligt bland sökresultaten i sökmotorerna som Google, Bing, Duck Duck Go och Yahoo m.m.

Hur viktigt är det med SEO?

Syns man inte, finns man inte! Om man vill att sitt varumärke, produkt eller svar på en fråga ska synas i sökresultaten behöver webbplatsen vara sökmotoroptimerad.

CTR (Click through rate)

CTR betyder klickfrekvens som används vid mätning av hur stor frekvens i % som besöker en webbsida. Första placeringen i sökresultaten har ca 30%, andra placering ca 15%, tredje ca 10%, fjärde ca 6%, femte ca 5%. Hur ofta brukar du klicka vidare till nästa sida i sökresultaten. Mer om om detta finner du här.

Såhär fungerar det

1. Webbsidan publiceras på internet.
2. Webbsidan indexeras av crawlers/spiders eller bottar som man brukar kallar det.
3. Webbsidan tilldelas en placering i sökresultaten även kallat SERP (search engine results page).
4. Placeringen av webbsidan baseras på sökarens fråga och avsikt där sökmotorn kommer att leta efter en webbsida med relevans och kvalitet.
5. Med tiden kan webbsidan klättra i SERP beroende på konkurrens.

Hur man tar sig till toppen i SERP

Det finns olika tekniker för att ta sig högst upp och det kräver verktyg, erfarenhet, kunskap och tålamod speciellt när det kommer till nyckelord med hög konkurrens (keyword difficulty). Då gäller det att optimera innehållet med bland annat en välplanerad strategi inom web copy och länkar från andra relevanta webbsidor även kallat backlinks som fungerar som ”rekommendationer”. Webbsidans hälsa spelar stor roll i förhållande till SEO och vilka tekniker man använt. (On -/off-page SEO).

Web copy

Web copy är en form av copywriting som avser texten på webbsidor. När jag jobbar med web copy genomför jag analyser på nyckelord och dess sökvolymer inom ämnet som sedan implementeras naturligt i informationen på webbsidan. När det kommer till att utforma en säljande landningsida som ska dominera i sökresultaten använder jag mig av bl.a AIDA och E-A-T.

Mer om SEO termer kan du läsa här. Om du är på jakt efter en SEO-konsult i Sundsvall med rent mjöl i påsen, ring eller maila mig idag!